DT

Pazartesi'den Cumartesi'ye

9:30 - 18:30

KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ)

KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ)

  • Anasayfa
  • -
  • Tedaviler
  • -
  • KANAL TEDAVİSİ (ENDODONTİ)

Kanal Tedavisi, dişin travmaya uğraması veya diş çürüklerine sebep olan bakteriler tarafından dişin içerisindeki canlı dokuların barındığı pulpa odasında bakterilerin üreyip çoğalması sonucu gerek görülen tedavi şeklidir.

Kanal Tedavisi Her Durumda Uygulanır Mı? 
Kanal tedavisi, dişin sert dokularının, dişin kurtarılmasına elverişli olduğu ama çürük veya travmanın diş özü olan pulpanın, çevresini saran sert dokular da dahil olmak üzere, etkilediği enfekte olmuş yerlerin tamamen temzilenebileceği durumlarda yapılabilir. Dişin sert dokularının, yeniden diş yapısını oluşturamayacağı durumlarda veya enfekte bölgelerin anatomik veya kişisel farklar nedeniyle temizlenemeyeceği durumlarda kanal tedavisi alternatifi ortadan kalkar.

Kanal Tedavisi Gerektiğini Nasıl Anlarım? 
Eğer dişinizde

  1. Derin çürük,
  2. Çürüğe bağlı kötü kokuda artış,
  3. Sıcak gıda alımı sonrası geçmeyen ağrı,
  4. Diş köküne elle baskıda şişlik hissedilmesi,
  5. Geceleri uykudan uyandıran ağrıların olması,
  6. Çiğneme sırasında diş kökünde hissedilen ağrı,
  7. Dişte meydana gelen renk değişimi

gibi belirtiler varsa dişinizin kanal tedavisi ihtiyacı olabilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? 
Kanal tedavisi, lokal veya bölgesel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Dişin sinirlerinin uyuşturulması sonrası dişin çürükten temizlenmesi ve pulpanın çıkarılarak pulpanın komşuluğundaki sert dokuların genişletilerek kök ucuna ulaşılması sağlanır. Bu bölge, dişin kök ucuna kadar özel dezenfektan solüsyonlarla temizlenir. Temizleme sonrası dişin kanallarında yeniden enfeksiyon yapacak bakteriler bulunmaz. Ve genişletilen kanallar sıcaklıkla şekil değiştiren malzemeler ile özel yapıştırıcı vasıtasıyla doldurulur.

Tedavisi Süresince Nelere Dikkat Etmeliyim? 
Uygulanan anestezinin etkisi bitene kadar herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Tedavi süresince kanal tedavisinin yapıldığı bölgede kuru yemiş, sakız gibi sert ve yapışkan gıdalar tercih edilmemelidir. Olası pansuman gerektiren 2. veya 3. seanslar için konulacak geçici dolgu malzemesi belli bir süre dişin izolasyonunu sağlayacaktır. Ama ilk konulduğu andan itibaren 30 dakika boyunca su dahil bir şey yenilip içilmemelidir.

Kanal Tedavisi Yapılırken Acı Hisseder Miyim?
Dişin sinirleri uyuştularak ilgili tedavi gerçekleştirildiğinden kanal tedavisi ağrılı veya acı veren bir tedavi değildir.

[an error occurred while processing this directive]
Saat: 6:41