DİŞLERDE RENKLENMELER NEDEN OLUR?
Diş renklenmeleri kalıcı dişlerde veya süt dişlerinde görülebilmektedir. Özellikle ön dişlerdeki renklenmeler hem ebeveynlerde hem de çocuklarda estetik kaygıya sebep olmaktadır. Renklenmeler kahverengi – siyah, sarı – turuncu, veya yeşil – gri renklerde görülebilir. Aileler tarafından çocuğun dişlerinin çürüdüğü sanılabilir. Renklenmelerin pek çok nedeni olabilir. En sık rastlanan nedenler; ağız hijyeninin yetersiz olması, demir ilaçlarının kullanımı ve bazı renk veren bakterilerin ağız içinde artmasıdır.DİŞ RENKLENMELERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Dış kaynaklı renklenmelerin nedeni ve türü belirlendikten sonra tedavisi yapılabilir. Genellikle fluorid içeren patlarla detaylı bir temizleme (politür) ile renklenmeler giderilebilmektedir. Bazı durumlarda ultrasonik temizleme cihazlarına da başvurulabilir. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için devamında günlük ağız bakımına özen gösterilmelidir.DİŞ BEYAZLATMASI NASIL UYGULANIR?
Diş beyazlatma tedavisi, geleneksel temizleme yöntemlerinden farklı bir uygulamadır. Bu uygulama ağız ortamında iki şekilde yapılabilmektedir.- Ofis beyazlatması: Diş kliniğinde, hasta koltukta otururken uygulanan beyazlatma ajanı (Carbamide Peroxide) ile
- Ev beyazlatması: Beyazlatma ajanının seyreltilmiş halinin, hastaya uygun yapılmış plak içine uygulanması ile.
DİŞ BEYAZLATMA SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Beyazlatma uygulanan dişlerde az ya da çok hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyetler geçicidir, 1–3 gün arasında kaybolurlar. İlk gün gerekli olursa ağrı kesici kullanılabilir.
- İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır.
- Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben en az 3-4 gün süreyle kullanılmamalıdır.
- Beyazlatıcı diş macunu kullanımı da beyazlatma etkisini uzatacaktır. İçerisinde aşındırıcı bulunan diş macunları veya diş tozlarının kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Aşındırıcılı ürünler belirli bir süre sonra hem renkleşmeye hem de hassasiyete sebep olurlar.
- Günde en az 2 kere diş fırçalanmalı, 6 aylık düzenli kontrollerini yaptıran, sigara kullanmayan ve aşırı çay kahve tüketmeyen hastalarda yapılan beyazlatmanın etkisi uzun süre korunur.
- Bu kurallara uymayan hastalarda geri dönüş olabilir, geri dönüş sonucunda yeniden beyazlatma işlemi yapılabilir.